
Tri-State Junior Golf Tour 
Code of Conduct 

The TSJGT code of conduct has been instituted to ensure an enjoyable event for each and every person attending the 
tournament. All Tour competitors are expected to abide by all rules and regulations set forth by the TSJGT.  

Golf Attire - All Tour participants are required to wear proper golf attire at the host facility. Blue jeans, cut offs, and 
t-shirts will not be permitted. If you show up to an event without proper attire, you will be asked to change clothing. If 
you wear a hat, it must be worn in a proper manner at all times. All golf shirts are required to have a collar or mock 
turtle neck (host facility permitting).    

Behavior - TSJGT will not tolerate poor behavior at the host facility. All participants are expected to present 
themselves as ladies and gentlemen at all times. Swearing, club throwing, yelling, and cheating will not be tolerated.    

Drugs, Alcohol, and Tobacco - TSJGT does not allow the use of these products. These products will not be allowed 
on the golf course or any facility affiliated with the event. The use of these products will result in disqualification and 
possible suspension from future events. 

Code of Conduct Violation Penalties - TSJGT Tournament Committee, based on severity and frequency of the 
violation(s), may in accordance with USGA Rules: 

• Warn the player 
• Add a 1 stroke penalty, especially for throwing a club 
• Disqualify the player from the tournament. 
• A player’s disregard of others is not limited to the current round but may include repeated offenses from 

tournament to tournament. 

Spikeless Non-Metal Shoe Policy - Only “spikeless-nonmetal” shoes will be allowed at Tour events.  Players found 
in violation of this policy are subject to disqualification.  

Proof of Birth Date - TSJGT reserves the right to request documentation of a players’ birth date.  The Tour is 
committed to providing a fair and equal competition for everyone. 

Policies 

Rules 
The USGA rules will govern all play. If, between the group, a ruling cannot be established and there is no rules 
official in the vicinity, we ask you play two balls and a ruling will be administered in the scoring area. Please do not 
sign scorecards until a ruling has been made official.   

Tie Breakers 
Tie breakers for first place only will be decided by a sudden death playoff. The sudden death playoff will continue 
until we have a champion. Ties for second or third will be given the appropriate awards. 

Distance Measuring Devices 
Measuring devices that measure distance only are allowed. Devices that measure wind and/or slope are not allowed. 

Caddies and Pull Carts 
The TSJGT allows the use of caddies for 8 & Under and 9-11 age groups. The TSJGT will allow the use of pull carts 
at all events.  Players are not allowed the use of motorized carts.  

 
 



Cell Phones 
 Player’s cell phones shall remain off and in the player’s golf bag until tournament is completed.  “Apps” that serve as 
a measuring device on your phone will not be permitted. 

Ear Phones 
The use of ear phones and/or devices that play music are prohibited during the stipulated round.  
 

Spectator Policy and Guidelines 
 

In golf, customs of etiquette and decorum are just as important as the rules that govern play. It is appropriate for 
parents and spectators to applaud successful strokes, but in order to secure the spirit of the game, we ask parents, 
coaches and ALL spectators to please adhere to the following guidelines:  

 Please note that if any of the following guidelines are perceived as broken by a TSJGT official, the player may be 
subject to penalty. Please remember that spectating is a PRIVILEGE not a RIGHT. 

Advice (Rule 10.2) is any counsel or suggestion which could influence a player in determining his play, the 
choice of a club or the method of making a stroke. In addition, any conversation between player/spectator may be 
construed as advice. This includes any conversation between player/spectator in their native language. In either 
instance, penalty for breach of this rule is two strokes. Players are responsible for the actions of their relatives and 
spectators in regards to this rule. 

In addition to the USGA definition of Advice, for which a player may be penalized, the TSJGT has a set of activities 
that spectators may not participate in. Breach of the following by a spectator may result in the spectator being 
immediately removed from the event, and prohibited from spectating in the future: 

TSJGT SPECTATORS MAY NOT:     

* Give/Offer advice during round 
* Make rulings 
* Stand on tee box behind players while they are teeing off 
* Call penalties on players 
* Violate host golf course policies/rules 
* Use profane/abusive language toward players or staff 
 
With the above statement in mind, keep your conversation with the player to words of encouragement as long as 
advice is not given. Be supportive of all players in the group/event.  

Also, please note- 

Spectators attend TSJGT events at their own risk. 

Spectators should stay on cart paths. In the absence of cart paths, we ask that spectators stay in the rough.  Spectators 
are not allowed in the fairways. 

Spectators should stay one shot ahead of the group they are following. This allows spectators to follow errant 
shots and help identify where the ball comes to rest. Spectators are allowed to assist in the search for lost golf balls. 

Spectators may not give rulings.  If a rules official is not nearby and a player/group is in doubt to a rules situation or 
has doubt as to procedure, the player should play a second ball under USGA Rules.  

Spectators are allowed to carry medicine, drinks, food, umbrellas, etc. 

 


